Limetka.pl – Portal Finansowy
GENERAL ELECTRIC+11.000123
SONY INC+125.10
SAMSUNG-25.10
APPLE INC-125.10
MICROSOFT-1.0068
GOOGLE-5.00631
YAHOO-22.244
NASDAQ-25.10
ENVATO+25.10
MET CREATIVE+107.600
TOTAL-0.4350
TOYOTA-0.0007
SIEMENS+0.0069
ASELSAN-1.0015
DOW JONES-140
S&P 500-41
GLOBAL DOW REALTIME-13.42

Opakowania na żywność – FSSC 22000

Posted on 0

Share this on anywhere you want!

142245007399042100Różnorodność opakowań na żywność jest ogromna. Popularne są przede wszystkim opakowania szklane, papierowe czy plastikowe. Jednak nieustanie na rynek wprowadzane są nowe rozwiązania, których celem jest spełnienie wymagań coraz bardziej wymagających grup konsumenckich. Dlatego wytwarzane są na przykład opakowania przeznaczone do podgrzewania w mikrofalówce czy trzymające ciepło potraw przez wiele godzin.

Niezależnie od tego, z jakim rodzajem opakowania mamy do czynienia, musimy wiedzieć, że ich głównym celem jest ochrona produktu przed czynnikami zewnętrznymi, a także zachowanie właściwości odżywczych oraz utrzymanie wysokiej jakości produktu. Dlatego, jeśli na sklepowych półkach zauważmy, że opakowanie danego towaru jest uszkodzone, powinniśmy zgłosić ten fakt obsłudze sklepu i na pewno nie zdecydować się na jego zakup.

Opakowanie jest również miejscem, na którym producent może umieścić wszystkie ważne informacje na temat swojego produktu, czyli między innymi datę ważności czy składniki, z których został wytworzony. 

Bez wątpienia opakowanie spełnia również rolę marketingową. Nie bez powodu firmy inwestują niemałe środki finansowe w graficzny projekt opakowania, który przyciągnie wzrok konsumenta.

Opakowanie na żywność, spełniające wytyczne normy FSSC 22000

System FSSC 22000 jest dedykowany firmom z sektora żywnościowego. Podczas gdy pierwsza edycja FSSC 22000 była przeznaczona tylko dla producentów żywności, zakres normy został rozszerzony i obecnie obejmuje również producentów opakowań. Została opracowana specyfikacja techniczna PAS 223, która opisuje wymagania dotyczące projektowania opakowań przeznaczonych do żywności.

Firmy dostarczające opakowania do żywności mogą wdrożyć system FSSC 22000 i dzięki temu czerpać dodatkowe korzyści takie jak: wzmocnienie zaufania klientów, wzrost konkurencyjności na rynku, wydajne zarządzanie ryzykiem czy działanie zgodne z polskim i międzynarodowym prawem żywnościowym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *